Składniki:

Ryby wędzone: węgorze, sieja, pstrąg, majonez, sos chrzanowy, sos tatarski, ciasto vol-au-vent, koperek, papryka.

Sposób przygotowania:

Ciasto vol-au-vent wypełnić sosami, na wierzchu poukładać kawałki wędzonych ryb. Ozdobić koperkiem, papryką.

Składniki:

Marynowane grzyby (podgrzybki, borowiki, pieczarki, kurki), marynowany czosnek, marynowane buraki, ogórki konserwowe, ogórki kiszone, marynowana cebula, buraki z chrzanem, marynowane śliwki, marynowana papryka, marynowane patisony, marynowana cukinia, sos majonezowy, sos tatarski, musztarda, chrzan biały, chrzan czerwony, jaja na twardo.

Sposób przygotowania:

Produkty powykładać na talerzyki, dopasować kolorystycznie. Poszczególne warzywa i grzyby można też nadziewać na patyczki robiąc szaszłyki. Inna zakąska to jajka na twardo podane z rozmaitymi sosami, np. tatarskim lub majonezowym. Można też same żółtka (wydrążone z połówek ugotowanych jaj) rozgnieść i wymieszać z: musztardą, białym chrzanem lub czerwonym chrzanem. Tak przygotowaną masą wypełnić połówki jaj.